Nu kan vi snart få bättre inblick i mikrokosmos och elektronernas värld. Med ett nytt, kreativt sätt att kontrollera extremt snabba laserpulser är det möjligt att följa hur elektroner börjar svänga, röra sig och hoppa runt när ljuset träffar dem. Resultaten publiceras i senaste Nature Photonics och kan bland annat leda till att dagens frielektronlasrar kan ta snabbare och därmed skarpare fotografier. Forskningen är ett samarbete mellan forskare vid LTH, Lunds Universitet och Louisiana State University i USA.
När det är helt mörkt är elektronen koncentrerad till sin kärna. Men när ljus träffar elektronen börjar den röra sig och följa ljusets svängningar.
– Det som gör det så intressant är att vi faktiskt inte vet precis vad som händer när ljus träffar en elektron. Vad är till exempel det första som sker när solens strålar träffar en blomma? Det vet vi inte riktigt! säger Johan Mauritsson, forskare i attofysik vid LTH, Lunds universitet och expert på att kontrollera extremt korta laserljus-pulser.
Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.
↧
Elektroner styr ljusblixtar och visar vägen till mikrokosmos
↧